Wierook
ffffffff

Wat zijn wierookstokjes?

Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboestokjes met daar omheen een mengsel van houtskool en de gemalen bast van een exotische boom die als kleefstof dienst doet en voor de geur nog houtpoeders, etherische en parfum oliën en balsems.

Na toevoeging van water vormt dit mengsel door de kleefstoffen, een soort deeg of pasta. Dit deeg wordt met de hand om het bamboe stokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.

Handleiding bij het gebruik

Een wierookstokje kan je met een lucifer of een aansteker aansteken; daarna moet je het vlammetje uitblazen. Wees altijd voorzichtig met vuur: plaats daarom het stokje altijd in een wierookhouder waar het stokje stevig in staat en die de as goed opvangt.

Is het gaatje van de wierookhouder te groot en staat het stokje scheef, vouw dan het stokje een keer om, zodat het dubbel zo dik wordt en wel past. Vangt de wierookhouder de as niet goed op, plaats de wierookhouder dan op een schoteltje. Hou de wierookhouder met het stokje altijd buiten bereik van brandbare stoffen.

Stokjes en kegeltjes

In de zwarte stokjes wordt alleen houtskool gebruikt. Omdat houtskol geurloos is, komen de subtiele en zachte bloemengeuren zo het best tot hun recht. In de bruine stokjes zijn naast oliën ook kruiden en houtsoorten verwerkt, die de geur een bos en houtachtig karakter geven. Naast wierookstokjes zijn er ook wierookkegeltjes, die je in een potje met zand kan branden of in een kegeltjeshouder. De kegeltjes hebben vrijwel dezelfde geur als de stokjes.

Waar kun je het voor gebruiken

In huis kan je wierook gebruiken om de lucht te zuiveren van mufheid of sigarettenrook en ongewenste geurtjes in keuken of wc. Veel mensen gebruiken wierook voor ontspanning: speciaal amber en lavendel omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen.

Voor je gevoel en gemoed werkt wierook opbeurend en verlichtend. Er bestaat namelijk een sterke relatie tussen onze reuk en onze stemming en emoties. Probeer maar eens rozen en viooltjes of lotus als je blij wilt worden. Of pak sandelhout als je wilt mediteren, sandelhout staat namelijk voor rust.

Daartegenover staat musk een actieve geur die je kan gebruiken om 's-morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk. Er zijn ook avontuurlijke of inspirerende geuren, zoals herfstblaadjes, avondroos of passiebloem. De invloed van elke geur op jou kan je het beste zelf uitproberen.

Geuren kunnen een grote verrijking betekenen in je persoonlijke leven, want geuren dragen ook herinneringen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort. Daarbij komt dat je herinnering vaak beperkt is tot wat je zag, maar een geur herinnering is een totaalherinnering.

Je herinnert door de geur ook wat je toen dacht, voelde en hoorde. Geuren zijn ook belangrijk bij de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen die door hun neus adem halen doen het beter op school en ontwikkelen zich beter emotioneel. Bovendien kunnen geuren helpen bij vergeetachtigheid. Zo kunnen geuren vrienden voor het leven worden en met je gevoel steunen en helpen.

Bron: Informatie over de Moeder's (Gouden) Geuren - Mira wierook 42 geuren bloemen bos en houtwierook

Design and contents © 2003..2004 Lughnalynn.com