Lughnalynn
ffffffff

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

AardenVerbinding maken met de aarde, weer op fysiek niveau komen

AbracadabraEen woord uit het Joodse mysterie traditie Kabbala; haar wortels zijn de naam van de Gnostische heiligheid Abraxas, wat doe geen pijn betekend; het woord zou magische krachten bezitten, speciaal voor bescherming tegen ziekte.

AkashaVijfde element in het occulte, naast lucht, aarde, water en vuur; de Universele (Levens)energie, ook wel Spirit of Universele Geest genoemd.

Alexandriaanse traditieEen Wicca traditie volgens de ideeën van Alex en Maxime Sanders.

AltaarOffersteen; een vlak object dat dienst doet als werkblad voor de heks; op het altaar liggen de meeste werktuigen van de heks; het altaar staat (meestal) in het midden van de Cirkel.

AmuletGeluksbrenger; een amulet moet de drager beschermen tegen ziektes en gevaar.

AradiaDochter van de Romeinse godin Diana. Zou de grondlegster zijn van de hekserij. Zij wordt ook wel Hekata genoemd (vandaar Heks).

Arturiaanse traditieEen Wicca traditie uit Wales, gebaseerd op de kennisvan koning Arthur, Merlijn de magiŽr en Guinevere.

AsatruScandinavische mysterie-religie; ook wel Odinisme genoemd; volgers van dit geloof eren de Noorse goden, waarvan Odin de oppergod was.

Athame(spreek uit Ah-thaw-may) een dolk met zwart handvest en een tweezijdig lemmet. Deze wordt gebruikt voor het maken van een gewijde cirkel. Meestal bot (gemaakt). Het symboliseert het element vuur. Het tweezijdige lemmet herinnert ons aan de dualiteit van alle dingen. Ook een fallus symbool.

AuraParapsychologie kleurenspel dat bepaalde Occultisten om of nabij levende wezens beweren te zien en dat een afspiegeling zou zijn van de karaktereigenschappen, de gemoed- en de gezondheidstoestand van die personen; dus een energieveld om elk levend wezen.

Beltain(spreek uit: Belteen) Meifeest. Met Beltane wordt traditioneel de zomer binnen gehaald. Paganisten vieren het mysterie van de vereniging van de Godin met de God - een vereniging die wordt weerspiegeld in de menselijke liefdesrelaties. Een feest van liefde en begeerte.

BiddyEen pop, gemaakt van de laatste schoof van de laatste oogst. Soms Graan Pop genoemd. Het vertegenwoordigt de vruchtbaarheid van Moeder Aarde.

Boek der SchaduwenHandgeschreven boek met recepten, magische formules en rituelen, trainingsrichtlijnen, en andere belangrijke zaken van een heks. Elke heks heeft zijn/haar eigen Boek der Schaduwen.

BoleenTraditioneel mes met wit handvat. Dit mes is in tegenstelling tot de athame wel geslepen en is het werkmes van de heks, waarmee kruiden en was gesneden en ander werktuigen gemaakt wordt, etc.

Burning TimesHiermee wordt de periode van vervolging en afslachting van heksen in de Middeleeuwen aangeduid. Het wordt zo genoemd omdat heksen op de brandstapel werden gezet. Enigszins ten onrechte, want dit gebeurde alleen in Schotland en het Europese continent. In Engeland en Amerika werden 'heksen' meestal opgehangen. Het grootste deel van de slachtoffers van deze vervolging had overigens niets met hekserij te maken.

CandlemasEén van de vier Vuur feesten, ook wel lichtmis of Imbolc genoemd.

ChantenHet eindeloos en ritmisch herhalen van woorden of korte zinnen, al dan niet op een eenvoudige melodie

CirkelPlek waarin heksen hun Godinnen en Goden eren en waarin magisch werk, zoals rituelen, verricht wordt. Een heilige plaats, waar de werelden samen komen.

CovenHeksenkring van maximaal 13 heksen, die samen sabbats en esbats vieren. Niet traditioneel voor hekserij; bedacht door de grondlegger van Wicca, Gerald Gardner

CroneLetterlijk: wijze oude vrouw; een titel voor een oude, wijze heks, meestal de oudste van een coven.

DeosilKlokwijs, met de wijzers van de klok mee. Dit is een aanduiding van de richting waarin gelopen of gedraaid wordt bij opbouwende magie.

DivinatieMagische methode om inzicht te krijgen in situaties en mogelijkheden. Ook denigrerend waarzeggerij genoemd.

"Drawing down the moon"Een ritueel waarbij de Godin uitgenodigd wordt in het lichaam van de Hogepriesteres (of Hogepriester) te dalen, opdat zij de coven kan toespreken.

EclectischEen mix van geloven van verschillende tradities en theologiën. Een eclectische wiccan is iemand die van verschillende tradities en systemen dat gelooft dat het best bij hem/haar past.

ElementenDre vier hoofdzaken van het leven: Aarde, Lucht, Vuur en Water. Deze essenties zijn de bouwstenen van het universum. Alles dat bestaat bevat n of meer elementen. Tezamen vormen ze het vijfde element: Akasha, of Geest.

EnergieDe natuurlijke vibratie van kracht dat we gebruiken voor spreuken en rituelen.

ElixerEen drank die gemaakt wordt door een of meer kristallen in een glas water te plaatsen voor een bepaalde tijd. Neem wel de kristallen eruit voor je het opdrinkt!

EquinoxHet tijdstip dat dag en nacht even lang zijn. Komt twee keer per jaar voor: Lente en Herfst. De zon staat precies boven de evenaar, of equator.

EsbatBijeenkomst van heksen buiten de acht sabbats. Meestal bij volle of nieuwe maan.

FamiliairHet huisdier van een heks, dat getraind is als magische helper. Of een kunstmatig gecreëerd element dat dezelfde functie heeft als de dierlijke vriend.

FeeVan het Welche woord Fey, een Elf-achtig wezen vaak helderziend van nature.

GaiaGodin van de Aarde, ook wel Moeder Aarde genoemd.

Gardneriaanse traditieEen Wiccan traditie volgens de ideeën van Gerald Gardner, die door velen gezien wordt als grondlegger van Wicca.

GodDe goddelijke gelijke en tegenhanger van de Godin (vaak onderverdeeld in Groene God van de Zomer en Gehoornde God van de Winter). Gezien als de Zon, zonder wie wij niet zouden overleven. Zijn leven wordt geŽerd door het voorbijgaan van de seizoenen. De gebieden van de God zijn onaangetaste stukken land. Ook zijn de sterren van hem. Zijn symbolen zijn het zwaard, hoorn, lans, staf, mes, pijl en sikkel.

GodinDe heilige Universele Moeder, bron van vruchtbaarheid, wijsheid en liefde. De goddelijke gelijke en tegenhanger van de God. De Goddelijke Universele Moeder, de bron van vruchtbaarheid, wijsheid en liefde. Onderverdeeld in drie aspecten - Maiden, Moeder en Crone. Haar gift is Leven en zij is een en al natuur. Haar leven wordt niet alleen geŽerd door respect voor alle levende wezens, maar ook door het gebruiken van Esbats om feest te vieren , omdat een van haar symbolen de maan is. Andere symbolen zijn de ketel, kelk, spiegel, en de bloem met vijf bladen. Het Vierde Gezicht van de Godin, die nooit gezien is, het onbekende, wordt door sommigen gezien als de bron van haar krachten.

GrimoirMagisch werkboek met informatie over rituelen, magische of natuurlijke objecten, spreuken enz. Ander woord voor het Boek der Schaduwen.

Grote RiteOfficieel de rituele geslachtsgemeenschap tijdens de hoogste initiatie. Het symboliseert de gemeenschap tussen de Godin en de God. Wordt vaak gesymboliseerd door de Athame in de Bokaal te steken. ng. (Vaak afgekort tot HP/HPS)

HandfastingEen wiccan/pagan/gypsy huwelijk. Niet zoals een huwelijk, dat loopt "tot de dood ons scheidt", stopt een handfasting als de liefde over is. De scheiding heet dan Handparting.

Handfastings vormenEr zijn drie manieren of vormen van Handvasting: een jaar en een dag; voor de rest van het leven; voor de rest van de tijd en de eeuwigheid.

Heiden(dom)Niet-Christelijke religies; natuur- en mysteriereligies; wordt populair Paganisme genoemd, hoewel dit niet geheel juist is. Heiden is 'iemand van de heide' en paganist is 'iemand van het platteland'.

HekserijDe kunst, kracht en wetenschap die gebruikt wordt door heksen, welke magick is.

HexEen vloek.

Hoge priester(es)Technisch gezien een Wiccan die de derde graad van initiatie heeft ontvangen. Meestal de mannelijke en vrouwelijke leider van een coven of heksenkring. (Vaak afgekort tot HP/HPS)

ImbolcTraditioneel gevierd van zonsondergang op 31 januari tot zonsondergang op 2 februari. Andere namen voor Imbolc zijn: Candlemas, Lichtmis, Oilmec, Brigantia.

InfusieEen vloeistof gemaakt door heet water over gedroogde of verse kruiden te gieten. Een thee, brouwsel of drankje.

IntuïtieIets onbewust aanvoelen; via het onderbewustzijn waarnemen en analyseren van dingen, situaties en gevoelens.

InvocatieHet ritueel 'aanroepen' van een godheid of van energie, voor communicatie met de aanroeper via een medium of voor visuele manifestatie (bijvoorbeeld bij het ritueel "Drawing Down the Moon"). In sommige tradities is het gewoon een gebed.

JaarfeestOok wel Sabbat. Wiccan festivals, een tijd voor feest en plezier waarin niet 'gewerkt' wordt tenzij het noodzakelijk is. Er zijn 8 heilige vieringen van Wicca die allemaal sabbats genoemd worden. Ze vieren de astronomische verschijnselen van de Zon (God) en het daglicht. Esbats zijn het tegenovergestelde van de Sabbat en staan in het teken van de Godin, de Maan. De 8 Sabbats zijn: Yule, Imbolc, Ostara, Beltane, Litha, Lughnasadh, Mabon en Samhain.

JoelOok wel Yule; Midwinterfeest, traditioneel gevierd rond 21 december. Het markeert de geboorte van de God en herinnert ons dat het product van de dood wedergeboorte is.

KrachtdagenAndere benaming voor Sabbats of Jaarfeesten

krachtkegel(Cone of Power) energiekegel die tijdens een heksenkring door de deelnemers gemaakt wordt door energie op te roepen en te bundelen. Dit wordt gedaan om extra energie te verkrijgen om een gezamenlijk doel te realiseren.

KelkEen kom/beker met dezelfde betekenis als de cauldron. De kelk staat voor het element water, huwelijk, overvloed en onuitputtelijke voeding.

Ketel(Cauldron - Eng.) De ketel symboliseert net als de bokaal het element Water. Het representeert het vrouwelijk aspect. Soms ook het symbool voor het element Vuur.

Lucide DromenDromen terwijl je weet dat je droomt. Als je lucide droomt kan je alles doen wat je wilt

MaagdEen benaming voor de assistente van de Hogepriesteres. Dit is tevens de term voor het eerste aspect van de Godin, traditioneel geassocieerd met een Wassende Maan en de periode tussen Imbolc en Beltain, waarin de energie die van initiatie, begin en creatie is.

MagickDe beweging van natuurlijke energie om benodigde veranderingen te veroorzaken

MagieBeweging van de hand of illusies van de ogen(lichamelijke handelijk, in tegenstelling tot een mentale)

Geen vermeldingen

OccultGebruik maken van bovennatuurlijke krachten. Letterlijk; verborgen

OstaraDe Lente-equinox, vernoemd naar de godin Ostara.

Oude ReligieEen andere naam voor de Craft.

PaganismeHeidens, verzamelnaam voor natuurreligies. Heiden en paganist wordt veel door elkaar gehaald, maarze betekenen net even iets anders: Heiden is 'iemand van de heide' en paganist is 'iemand van het platteland'.

PantheistischHet geloof dat het goddelijke overal en in alles zit. Goddelijk = natuur

PentakelEen schijfvormige talisman; in de praktijk de metalen of houten schijf met de vijfpuntige ster die het element aarde representeerd tussen de werktuigen van de heks.

PentagramDe vijfpuntige ster. Met één punt opwaarts representeerd het de mens. Omgedraaid, dus met twee punten omhoog, kan het associaties met het Satanisme hebben, maar dat is niet noodzakelijk.

QuartersDe vier grootste sabbats: Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain. Dit betekent niet dat de andere sabbats minder belangrijk zijn!

Raad der WijzeDe Raad der Wijzen, of Wiccan Rede , is de leefregel voor heksen en wiccans en vele andere Pagan religies.

RedeRegel of wet.

ReïncarnatieDe leer van wedergeboorte van de geest of het proces van herhaling van levens in de lichamelijke vorm om de ontwikkeling van de geest te bewerkstelligen. Pagans geloven in reincarnatie

RitueelCeremonie of festival

SabbatsDe acht jaarfeesten. Ook wel Krachtdagen genoemd.

SamhainOok Halloween.

ScryingDivinatie, meestal gebruik makend van een kristallen bol of Zwarte Spiegel of andere orakel methodes, zoals Tarot, I-Ching en vele anderen.

Sky cladEen term die ritueel 'naakt' betekent. Het ongekleed zijn tijdens het uitvoeren van rituelen. "Het door lucht omhuld zijn"

SollitairEen heks die alles in haar/zijn eentje doet

Spell(toverspreuk) een magisch ritueel of gebed waarin een persoon direct natuurlijke energie gebruikt voor een bepaald doel.

Staf(Wand - Eng.) of toverstaf. Een magisch gebruiksvoorwerp van hard hout, recht, even groot als de lengte van de eigenaar.

Talking StickEen versierde stok of ander voorwerp dat gebruikt wordt tijdens kringgesprekken, waarbij het de afspraak is dat degene die de Talking stick vast heeft alleen aan het woord is. Zodra de spreker is uitgesproken wordt de Talking stick doorgegeven aan de volgende in de kring.

TraditieEen van de vele soorten van Wicca, zoals Gardnerian, Alexandrian, Star Sappherian, Georgian, Seax, etc.

UndineWaterwezen, nimpf.

Vijfvoudige kusDe rituele groet van heksen/wiccans met kussen. Dit is alleen gebruikelijk in de cirkel, maar de woorden die erbij horen zijn de oorsprong van "Blessed Be". De kussen worden geplaatst op: 1) elke voet; 2) elke knie,; 3) net boven de schaamstreek; 4) elke borst; en 5) op de lippen (eigenlijk dus acht kussen).

WiddershinTegen-klokwijs, tegen de wijzers van de klok in. Van het Angelsaksische 'With sith', wat tegendraads of tegen de stroming in betekent. De richting waarin gelopen of gedraait wordt tijdens rituelen om banning of loslaten te bewerktstellen.

Wierookvat(Censer) hittebestendig doosje voor het branden van wierook. Het is het symbool van het element lucht

WarlockWiccans gebruiken dit woord NIET voor mannelijke heksen. Het is namelijk een oud engels woord dat "onbetrouwbaar" betekent. Een mannelijke heks is gewoon een heks!

WachttorensDe 4 windrichtingen; worden gebruikt om de elementen op te roepen en te beschermen. Ieder heeft zijn eigen attributen

WiccaEen paganistisch geloof dat voor het christendom ontstond en aan de voet van het christendom staat. Het uit liefde voor de Natuur, gebruikt magick en eert godheden, de God (Zon of Lord) en de Godin (Moeder of Lady). Een volger van Wicca is een Wiccan. Wicca betekent "wijze persoon" of "draaien, buigen en vormgeven". Wiccan is veelal gebruikt als nieuwe naam voor "heksen".

WiccaningDe belofte van ouders om hun kinderen in de Wiccan cultuur op te voeden

Witch(heks) vaak gebruikt als naam voor een volger van Wicca, historisch gezien betekent witch 'een persoon die magick gebruikt', wordt ook gebruikt door mensen die zich willen onderscheiden van wiccans.

WitchcraftZie Hekserij

Geen vermeldingen

YuleOok wel Joel in het Nederlands. De meeste wiccans en heksen gebruiken echter de Engelse spelling.

ZomerlandHet paganistische/wiccan idee van de hemel, een land waar het altijd zomer is en waar de ziel een tijd rust heeft voordat hij reincarneert

Design and contents © 2003..2004 Lughnalynn.com